Välja virknål

Vilken virknål man väljer till sitt projekt kan ha stor betydelse för arbetsprocessen och slutresultatet. Det är bra att ta sig tid att läsa om vilka typer av virknålar det finns, vilka material osv.

Det är viktigt att välja en virknål med ett grepp som passar sättet man håller virknålen på. Annars finns det risk att fingrarna blir stela och ömma. Numera finns det flera olika ergonomiska virknålar att välja på, ofta har de ett mjukare och tjockare skaft i plast eller gummi.

Olika märken har små skillnader i design och proportioner på sina virknålar, som gör att de fungerar bra för vissa projekt och användare men inte för andra. Man får helt enkelt testa sig fram till de som känns bra. Vanliga enkla virknålar finns i flera olika former, storlekar och material så som trä, bambu, aluminium, stål och plast.

Clover Amour

Tulip Etimo

Knit Pro

Virknålar med belysning

Virknålar i trä, bambu och ben är populära dels för att de ger en naturlig känsla men även för att ytan kan ge lite ”motstånd” när man virkar. Då får man lite mer kontroll på garnet. Till dessa virknålar är det bra med garn som har en slätare och halare yta, medan garn som mohair (som är luddigt) kan fastna och göra virkningen jobbig.

 

Virknål i trä från KnitPro

Virknålar från Järbo i aluminium

 

Virknålar av aluminium är lätta, starka och praktiska. Den lena ytan gör att garnet glider lätt på virknålen.

Virknålar som är gjorda av stål är väldigt starka och görs i väldigt små storlekar, med små krokar för detaljerad virkning som spetsmönster och med tunna tunna garner. Dessa nålarna har en annorlunda storleksangivelse än vanliga virknålar, ju högre nummer, desto mindre nål. Vanliga virknålar är tvärtom. Den allra minsta stål virknålen är nr 14 (0,9 mm) och den största är nr 00 (2,7 mm).

Virknål i stål med mjukt handtag från KnitPro

Easy grip virknålar i plast från Svarta Fåret

 

Virknålarna av plast är billiga och praktiska. De finns i massa roliga färger och är lätta att använda. Väldigt bra för barn att lära sig virka med.

Virknålens delar

Kroken/huvudet kan vara trubbigt eller spetsigt. Ett spetsigt huvud är bättre att använda till garn utan elasticitet, eller när man vill virka hårda fina maskor.

Halsen kan vara mjukt avsmalnande och grund eller skarp och brant. En brant hals är oftast bättre för nybörjaren då den underlättar att få alla maskor jämna. Den mjuka avsmalnande halsen är svårare att kontrollera och det är lätt hänt att man spänner tråden för hårt då maskorna lättare åker av.

Längden på skaftet (biten mellan halsen och handtaget) varierar med, virknålar med längre skaft är användbara när man gör maskor med flera omslag, eller när flera maskor ska virkas samtidigt.

Handtaget har ofta en platt bredare del där man vilar tummen, som gör att virknålen blir lättare att hålla och hantera. Många virknålar har istället ett handtag gjort av plast eller gummi som gör virknålen lite tjockare att hålla i, ibland är dessa även ergonomiskt utformade.