Skötsel & Tvättråd

Handgjorda kläder är överlag inte lika tåliga vid upprepande tvättning/rengöring som fabriksgjorda. De har en tendens att sträckas, krympa, eller mista formen. Speciellt om man maskintvättar dem. Hur känsliga de är beror mycket på vilken typ av garn som har använts. Saker gjorda från ren ull kan bli filtade om man inte handskas varsamt med dem.

Obehandlad ull och alpacka behöver inte tvättas ofta. Ull innehåller lanolin och är självrenande. Många gånger räcker det att man tar en fuktig trasa och torkar lite på fläcken. Alpacka innehåller svavel och är med självrenande. Men ibland behöver man ändå tvätta dem i maskin, framförallt när de är nystickade.

Provlapp

Glöm inte att göra en provlapp som du tvättar på samma sätt som du kommer göra med ditt färdiga projekt. Då kan du se om det håller formen, krymper, töjer sig eller tovas. Är garnet superwash-behandlat eller alpacka så bör man hänga upp det för att se hur mycket det töjer sig.

Banderollerna runt garnet brukar alltid ha tvättråd och information om skötsel, det är en bra ide att spara en banderoll från varje projekt så du kan gå tillbaka och se. Om du ger bort handgjorda saker tänk då på att skicka med en liten tvättrådslapp så den som får vet hur man bäst sköter om gåvan.

Vill du vara säker på att plagget inte ska bli förstört så ska du tvätta för hand, men det finns flera garner idag som är designade för att kunna tvättas i maskin. Om du tvättar i maskin så finns det speciella tvättmedel att använda (t.ex. Y3).

Handtvätt

När man handtvättar sina hemmagjorda plagg börjar man med att fylla vatten i en balja. Vattnet får vara max 30 grader så det kommer kännas kallt. Använd ett tvättmedel för ull, gärna ett med lanolin. Är plagget av alpacka kan man använda ett milt schampoo. 2-3 teskedar räcker och tvättmedlet ska lösas upp i vattnet innan plagget läggs i.

Lägg ner plagget försiktigt, pressa försiktigt på plagget tills det är genomblött. Var inte för hårdhänt för då kan det filtas. Låt det ligga kvar i 10-20 minuter, pressa sen försiktigt igen och lyft upp det. Viktigt att man är försiktig och inte vrider ut vattnet utan pressar.

Har man använt ett ulltvättmedel utan lanolin eller schampoo ska plagget även sköljas.

Fyll baljan med nytt vatten max 30 grader. Låt plagget bli genomblött igen, pressa försiktigt. Lyft upp och pressa ur vattnet. Gör om detta tills sköljvattnet är helt klart. Vill man hålla på färgerna kan man ha lite ättika i vattnet, det hjälper även till att hålla borta dålig lukt. Använd en ren handduk och pressa försiktigt ut vattnet.

Lägg plagget på tork, sträck det i rätt form, vänd plagget flera ggr och byt handduken under när den blir för fuktig. Hemmagjorda plagg ska plantorkas.

Plagg i alpacka brukar töja sig och blir längre om de hängs upp. När det är torrt, viks det ihop och ska förvaras liggande. Angora behöver luft och förvaras därför bäst överst på hyllan. Använd gärna cederkulor eller lavendel för att undvika att få mal i dina plagg.