Garngrupper

Masktäthet / stickfasthet / virkfasthet

Garn och de flesta mönster har en angiven masktäthet, eller stickfasthet/virkfasthet som det också kallas. Masktätheten är ett uttryck för antalet maskor på en yta om 10 x 10 cm om du använder angiven storlek på stickor/virknål. För att din stickning/virkning ska stämma överens med vad som anges i ett mönster så behöver du säkerställa att du får rätt proportioner på ditt arbete. Gör därför alltid en provlapp och se så att du får exakt samma mått. Som ett exempel, om masktätheten är 26 x 36 med stickor 3,0 mm så betyder det att din stickade ruta som mäter 10 x 10 cm ska ha 26 maskor på bredden och 36 maskor på höjden med stickor 3,0 mm. Till saken hör också att den angivna storleken på stickor endast är vägledande, får du inte rutan lika så byter du bara storlek på stickorna. Skulle du få fler maskor så går du ner i storlek på stickor, får du färre maskor så byter du till större storlek. Ibland anges bara antal maskor på bredden och ingen höjd, den bortser du bara från. Tänk på att maska av innan du mäter, och sticka gärna några varv/maskor extra, då blir det lättare att mäta och läsa av rätt. Så gör alltid en provlapp, det är det värt för att få ett perfekt slutresultat!

Garngrupper och tjocklek garn

Alla garn är indelade i garngrupper efter dess masktäthet och tjocklek på tråden. Detta kallas kallas ibland även för garnvikt från engelskans yarn weight. Det är dessa garngrupper man med fördel använder när man letar efter ett garn där masktätheten inte behöver vara exakt.

Tabell garngrupper

Det finns flera olika varianter på garngrupper. Vi har valt att använda oss av Ravelry Standard Yarn Weights som är av de vanligare garngrupperna. Se detta som en grundläggande vägledning och testa dig fram.

GarngruppStickfasthet
Thread
Cobweb
Lace32 - 34 m / 10cm
Light Fingering32 m / 10cm
Fingering28 m / 10cm
Sport24 - 26 m / 10cm
DK22 m / 10cm
Worsted20 m / 10cm
Aran18 m / 10cm
Bulky14 - 15 m / 10cm
Super Bulky7 - 12 m / 10cm
Jumbo0 - 6 m / 10cm