Garngrupper

Masktäthet / stickfasthet / virkfasthet

Garn och många mönster har en angiven masktäthet, eller stickfasthet/virkfasthet som det också kallas. Masktätheten är ett uttryck för antalet maskor på en yta 10 x 10. För att din stickning/virkning ska stämma överens med vad som anges i ett mönster så behöver du säkerställa att du får rätt proportioner på ditt arbete. Gör därför alltid en provruta och se så att du får exakt samma mått. Som ett exempel, om masktätheten är 26 x 36 med stickor 3,0 mm så betyder det att din stickade ruta som mäter 10 x 10 cm ska ha 26 maskor på bredden och 36 maskor på höjden med stickor 3,0 mm. Den angivna storleken på stickorna endast är vägledande, skulle du få fel mått på din provlapp så justerar du storlek på stickorna. Skulle du få fler maskor så går du ner i storlek på stickor, får du färre maskor så byter du till större storlek. Ibland anges bara antal maskor på bredden och inget antal på höjden. Tänk på att maska av innan du mäter, och sticka gärna några varv/maskor extra, då blir det lättare att mäta och läsa av rätt. Gör alltid en provlapp, det är det värt för att få ett perfekt slutresultat!

Garngrupper och tjocklek garn

Alla garn är indelade i garngrupper efter dess masktäthet och tjocklek på tråden. Detta kallas kallas ibland även för garnvikt från engelskans yarn weight. Dessa garngrupper är bra att använda när man letar efter ett alternativt garn och inte masktätheten behöver vara exakt.

Tabell garngrupper

Det finns flera olika varianter på garngrupper. Vi har valt att använda oss av Ravelry Standard Yarn Weights som är av de vanligare garngrupperna.

GarngruppStickfasthet
Thread
Cobweb
Lace32 - 34 m / 10cm
Light Fingering32 m / 10cm
Fingering28 m / 10cm
Sport24 - 26 m / 10cm
DK22 m / 10cm
Worsted20 m / 10cm
Aran18 m / 10cm
Bulky14 - 15 m / 10cm
Super Bulky7 - 12 m / 10cm
Jumbo0 - 6 m / 10cm