Virkvisa

Virkvisa

Vem är Virkvisa? Med några få ord kan man säga att jag är en virkare, stickare, designer, översättare och lärare.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Jag är framför allt virkare, men jag håller på att lära mig att sticka sakta men säkert. Jag började med virkning, men blev sugen på att lära mig att sticka efter några år eftersom man kan få fram så olika uttryck med de olika formerna av skapande. Än så länge använder jag framför allt olika virktekniker när jag skapar och har bara vågar mig på att designa en stickad mössa och en sjal.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Om jag inte virkar eller stickar så sjunger jag mest.

Hur lärde du dig virka/sticka (även menat vem om någon person lärde dig) och när började du skapa egen design? Jag fick veta att jag skulle bli moster hösten -14 och då fick jag för mig att jag skulle virka en filt till bebisen, så då var det bara att sätta igång och lära mig virka. Jag använde mig av olika tutorials på youtube. Jag ville lära mig allt(!) redan från början och nördade in mig på garn, virknålar, mönster och allt möjligt annat garnrelaterat. Det tog ett tog ett tag innan jag vågade tro på mig själv och börja skapa egna mönster, men jag fick en ordentlig knuff i baken när Favoritgarner hade en designtävling sommaren -16 (tror jag att det var). Då blev jag sugen på att försöka mig på mönsterskapande och skrivande.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Våga leka och utforska olika maskkombinationer, färger och material. Virka och/eller sticka efter andras mönster för att se hur andra skriver mönster. Det finns olika sätt att formulera sig och man behöver hitta ett sätt som man själv känner sig bekväm med och som andra kan förstå.

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Kom ihåg att skriva ner hur du gör! När man sitter och virkar och river upp för att få fram det resultat som man är ute efter är det enkelt att glömma bort hur man gör. Jag sitter med papper och penna när jag skapar något nytt. Antecknar, stryker över och räknar. När jag sen är färdig med min design har jag mina anteckningar som jag sen använder som grund när jag skrivet mönstret. Ett annat tips är att våga testa olika saker. Att riva upp och börja om är ett fantastiskt bra sätt att lära sig på. Allt blir inte perfekt med en gång, och det är okej. Använd färger som du tycker om! Det är extremt oinspirerande att skapa någonting i färger som du inte tycker är fina. Man kan söka inspiration till olika färgkombinationer på nätet om man känner att man har fastnat.

Vilken är din favoritfärg? Blå!

Vilken sorts garn föredrar du? Jag älskar att virka och sticka med bambugarn. Det är mjukt, skönt och vackert!

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Min största tabbe är att inte ha köpt tillräckligt mycket garn för att kunna färdigställa ett projekt. Någon gång när jag har beställt mer garn för att komplettera har det kommit nystan från ett annat färgbad och det har varit en nyansskillnad mot det garnet jag redan virkat med. Inte kul.

Vilket alster är du mest stolt över? Jag är mest stolt över min poncho (Northern poncho) som jag skapade till en CAL. När jag designade den utmanade jag mig själv att använda både garn och färger som jag inte brukar välja. Det jag är allra mest nöjd med är passformen över axlarna. Det var första gången jag designade ett plagg och det var klurigt att få till en bra passform. Jag virkade, drog upp, virkade, drog upp, virkade…

Virkvisa i sociala medier: InstagramFacebookBlogg

Mönster