Virkevira

Virkevira

Vem är Virkevira? Maria heter jag och bor i Örebro med man och två barn. Jobbar som gymnasielärare i matematik och fysik. Jag älskar symmetri, ordning och mönster.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Om båda, föredrar du någon teknik till viss typ av design? Jag är absolut en virkare. Jag har provat att sticka en del, men virkningen är det som jag fastnade mest för.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Jag gillar att måla och fotografera.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa egen design? Jag lärde mig virka och även sticka när jag var liten. Jag fick lära mig av mormor och farmor. Jag hade ett långt uppehåll under en period, men när jag var gravid första gången fastnade jag för amigurumi-virkning. Någon gång under 2016 upptäckte jag att det fanns många virkintresserade i sociala medier och då öppnades en helt ny värld! Jag började vara med och virka CAL:s och lärde mig otroligt mycket på det.  I slutet av 2017 vågade jag för första gången prova på egen design.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Våga prova! Det är otroligt kul! Sen skulle jag också vilja påpeka vikten av att skriva ner vad man gjort. Minnet är kort….

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Det är väldigt olika! Ibland skissar jag på ett papper, eller använder mig av programmet Stitch Fiddle, men väldigt ofta sätter jag mig bara och testar. Ibland blir det inte alls som jag tänkt mig, men då är det bara att repa upp. När det gäller färger, så måste man nästan se dem framför sig för att veta om de passar ihop. Men det kan hända att det ser annorlunda ut när man virkar med färgerna, så det blir mycket testande även där.

Vilken är din favoritfärg? Älskar blått i olika nyanser som gärna får gå lite mot det turkosa hållet, men även lila är en favorit.

Vilken sorts garn föredrar du? Jag föredrar bomullsgarn, i tjockleken 8/4 eller något grövre. Gärna virknål 3 – 3,5 mm.

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Min största virktabbe är nog när jag virkade en klassisk ananasduk efter diagram. Jag var säker på att jag följde mönstret till punkt och pricka, men jag måste ha gjort för många repetitioner, för det var helt omöjligt att få duken platt när den var klar.

Vilket alster är du mest stolt över? Jag är mest stolt över Anemone Mandala. Det ligger otroligt mycket tid bakom mönstret och det är lika roligt varje gång en ny variant som någon virkat dyker upp på Instagram eller Facebook.

Virkevira i sociala medier

Instagram
Facebook

Mönster

Inga produkter hittades som motsvarar ditt val.