Pysselofix

Pysselofix

Vem är Pysselofix? Jag är en kreativ 2-barnsmamma som älskar att pyssla och skapa.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Jag både stickar och virkar. Dock nybörjare när det kommer till mönsterskrivning till stickat. När det gäller virkningen är det nog bara kläder som skrämmer mig lite och som jag hållit mig borta ifrån. Skapa ett exemplar är nog inte så jättesvårt, men sen att göra om det i flera storlekar som ska passa ger mig huvudvärk bara att tänka på det. Stickningen har jag bara gjort enklare saker i, som sjalar, där passform i olika former inte varit så viktig.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Då bakar jag helst. Och pysslar med barnen.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa egen design? Mycket av min kreativitet kommer från min mormor. Hon lärde mig sticka, brodera och baka. När jag var gravid med mitt första barn, när jag var 26, började jag med det klassiska, att virka en bebisfilt. Och sen var jag fast, virkning blev en del av min vardag.  Jag hittade på mycket själv redan från början men det var inte förens ett par år senare som jag började skriva mönster.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Skriv ner anteckningar medan du virkar/stickar, det underlättar när det är dags för att renskriva. Våga prova och var inte rädd för att det blir många fel och upprepningar, det blir det för oss alla.

 Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Många av mina idéer blir aldrig till mönster, ibland känns hela processen med för stor. Det som hjälper mig är att fokusera på ett steg i taget. Först virka, sen fota, sen renskriva och eventuellt virka och samtidigt ta steg-för-steg bilder. Jag sparar  också ofta bilder på andras projekt när jag hittar en färgkombination som jag gillar. Sen sitter jag ofta med ett gäng nystan och lägger som i olika ordningar för att testa nyanser och kontrastfärger.

Vilken är din favoritfärg? Turkos och grått är två av mina favoriter. Men sen är ju även alla pastellfärger helt underbara.

Vilken sorts garn föredrar du? Jag föredrar bomullsgarn men har på senare tid även börjat uppskatta fler naturgarner. Tjockleken på garnet får projektet bestämma, men att skapa mönster i tjockare garnen är något jag har som mål.

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Jag har virkat en hel klänning för att när den är färdig inse att jag inte trivdes i färgen, hur underbar den än var.

Vilket alster är du mest stolt över? Min drömfångare med garnfjädrarna.

Pysselofix i sociala medier: InstagramFacebookBlogg

Mönster