MyDIY

Virkdesigner MyDIY, My Jogeland hos Gicona

MyDIY

Vem är MyDIY? Mitt namn är My och bor strax utanför Halmstad tillsammans med min sambo och vår lilla mops.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Virkare! Önskar jag kunde säga båda men jag har inte haft tålamod nog att lära mig sticka efter flera misslyckade försök.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Använder nog mitt kreativa öga till många vardagliga projekt. Men jag gillar att skapa, så att sy är ingen ovanlig syssla. Att måla, göra decoupage, ett armband eller två av pärlor osv, jag tror nog jag är kreativ i allt.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa din egen design? Satt med min mormor när jag var liten som stickade, men jag tog upp virknålen först i gymnasiet när jag valde att virka en överdel till en klänning som en del av mitt examensarbete (mitt examensarbete var att skapa och sy en klädkollektion som sedan skulle visas upp).

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Att inte ge upp (även om jag själv kanske inte alltid följer det rådet). Men att prova sig fram och att våga. Blir det inte bra den första gången är det inget som säger att det inte kan bli det vid nästa försök.

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Jag måste alltid se allt framför mig, så jag brukar alltid försöka rita upp idén som kommer till mig, sedan fylla på med text kring alternativa garnval, maskor osv för att skapa som en moodboard. Jag brukar dessutom provvirka en bit i ett icke tilltänkt garn för att slippa klippa i de nya nystanen om min idé skulle falla platt. Kring val av färger brukar jag alltid utgå ifrån att X antal ska gå åt samma håll i färgskalan (ex vinrött, ljusrosa) och ibland då slänga in en färg som går åt ett helt annat håll (ex senapsgult). Ibland blir det snyggt och ibland blir det katastrof. Men på så sätt kan man dock skapa ganska unika kombinationer.

Vilken är din favoritfärg? Vinrött!

Vilket sorts garn föredrar du? Mitt-emellan-tjockt. Favoritstorlek på virknål är 3,5-4 mm. Jag gillar och använder mycket bomull men kan tycka att det blir lite hårt uppvirkat ibland. Merinoull är en ny favorit, som är fantastiskt mjukt men inte så stickigt.

Vilken är din största virk- eller sticktabbe? Att inte avsluta. Att påbörja för många nya projekt innan de man redan lagt ner så mycket tid på blir klara.

Vilket alster är du mest stolt över? Mitt mönster ”Fading Waves”, inte särskilt avancerat men blir så himla effektfullt – extra härligt blev det när ca 80 olika färger användes. Sen kvalar också mitt första sjalmönster ”Dalliance” in på toppen, som dessutom blev en CAL vilket var helt fantastiskt att få se sjalen göras av så många – och att den fortsätts göras efter eventets slut. Otroligt kul!

MyDIY i sociala medier: InstagramFacebookBlogg

Mönster