Diwy by Titti

Diwy by Titti

Vem är Diwy by Titti? Jag är en småbarnsmor och tonårsmor, gift med en smålänning och bosatt i Västmanland. Jag lärde mig virka för ungefär 7 år sedan då jag såg en så fin spetsgardin hos min granne och började sticka för 6 år sedan då jag väntade mitt andra barn och ville sticka babysockor.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Jag både stickar och virkar. På min blogg finns mest virkmönster men det smyger sig in mer och mer stickat.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Jag gillar att gå på loppis och köpa gamla möbler och prylar. Med lite färg, tyg och garn kan man göra mycket! När jag var yngre tecknade och målade jag mycket. Olja och torrpastell var då favoriterna. Det kreativa har funnits med i mitt liv sedan barnsben. Redan i förskoleklass kom jag på att man kunde smälta kladdkritor på skrivbordslampa och göra färggranna konstverk. Mamma blev galen på mina påhitt och det stökiga rummet. Min dröm var att bli bildlärare.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa egen design? Jag bad min mamma lära mig virka, tror det var runt 2009. Min granne hade en så vacker gardin och jag ville ha något liknande till fönstret i ytterdörren. Så det blev en grå rosengardin i filetvirkning. Någon vecka senare hade jag designat egna överdrag till blomkrukor med rosenmönster. Sedan tog det inte lång tid förrän jag designat min första egna ruta.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Det svåraste med att designa egna mönster är att inte kopiera redan befintliga mönster. Ibland kan man göra det utan att man själv är medveten om det. När jag har en idé brukar jag googla och kolla av pinterest så att jag inte gör något som redan finns.

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Jag har en bok där jag sparar alla mönsterideer. Där ritar jag skisser, skriver idéer och skriver mönsterkladdar medans jag virkar. En del idéer blir av, andra inte. En del får ligga och mogna till sig lite. Jag har en ask med färgpennor som jag ritar med och testar färgkombinationer med. Jag har även klistrat garnprover på magneter och använder en magnetisk tavla där man kan sätta ihop olika färger och även olika garnsorter.

Vilken är din favoritfärg? Rosa och turkos.

Vilken sorts garn föredrar du? Bomull, merino. Gärna tunnare garner. Ibland kan jag dock bli sugen på att gå loss på chunkygarner.

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Gjorde ett mönster på en uggleskallra som jag var supernöjd med. När jag precis var redo att lägga upp mönstret på bloggen fick jag en kommentar på mitt IG-konto. Det stod åh vad fint du har virkat efter mitt mönster. Jag blev lite smygsur och tänkte att det är ju mitt mönster. Sökte upp mönstret hon hänvisat till, och visst! De var nästan identiska. Måste ha sparat bilden på näthinnan utan att vara medveten om det. Och såklart kan jag inte publicera ett mönster som är så otroligt likt en annans.

Vilket alster är du mest stolt över? Mina nyaste åkpåsar som kommer ut snart. Det här varit mycket jobb med dem och det ska bli skönt att äntligen få släppa mönstren.

Diwy by Titti i sociala medier: InstagramFacebookBlogg

Mönster