Annimia

Annimia

Vem är Annimia? Jag är en glad tvåbarnsmamma till två pojkar födda 2012 och 2018, som arbetar som löneadministratör på dagarna men som förvandlas till en manisk handarbetare så fort barnen sover.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Jag både stickar och virkar men när jag designar egna grejer är det oftast stickning som gäller, mest för att jag känner mig mer hemma med stickningen och har svårare att se hur en virkad mössa kommer att se ut än en stickad sådan. Jag gillar den stickade strukturen bättre än den virkade till plagg, medan virkat blir mer spännande på t.ex. sjalar och dukar.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Jag är utbildad keramiker, men i och med att jag har två småbarn är denna hobby pausad på obestämd tid. Jag har även en besatthet av pärlor och kan inte låta bli att köpa nya hela tiden trots att jag knappt gör något med dem. Jag älskar även att brodera.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa egen design? Min mamma lärde mig sticka när jag var runt 7 år och jag stickade hellre kläder åt mina barbiedockor än lekte med dem. Sen hade jag uppehåll under 90-talet då jag bara broderade, men år 2000 tog jag upp stickningen igen, med hjälp av böcker från biblioteket, och passade även på att lära mig själv att virka. Jag började göra egen design nästan med en gång för den bok som lärde mig mest av hade fokus på hur olika plagg och speciellt småvarmt som mössor och vantar ska ha för mått och var minskningar etc ska läggas för att få rätt form. Jag är alltid mycket noga och har fört anteckningar på allt jag gjort och sparat i pärmar, men riktiga mönster som andra kan förstå började jag med för bara ett par år sedan.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Har du en idé, bara kör! Det kanske är bäst att börja med något lite mindre först, eller att sätta en personlig prägel på en befintlig design som du gillar, du kommer snabbt märka att det inte är så komplicerat egentligen.

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Om jag fått en idé för ett garn som jag inte använt förut brukar jag sticka en provlapp för att dels se hur tekniken jag vill använda passar garnet och dels för att lära känna garnet. Så klart är det också viktigt för att få fram stickfastheten. Förarbetet brukar inte ta så lång tid, jag vill börja direkt och gör hellre om hela saken om det blir tokigt. Sen brukar ett projekt generera flera sidoidéer. Stickar jag en mössa med flätor som blev fin vill jag oftast testa samma flätor på något annat, t.ex. en filt, kudde etc, och ofta med ett annat garn. Vad gäller färgkombinationer har jag ibland en färdig bild i huvudet, men oftast sitter jag med allt garn framme och testar mig fram, då provar jag ofta kombinationer som jag inte skulle kunna tänka ut själv och ofta kan det vara två garner som bara råkar ligga bredvid varandra som blir kombinationen jag väljer. Det är en fördel att ha många färger av samma garnsort hemma att klämma på. Innan jag ens börjar sticka skriver jag ett utkast på mönstret som jag skriver ut, då kan jag snabbt se om det funkar och så är det lätt att skriva nya anteckningar på samma papper. Se till att ha ordning på pappren och skriv noga, noga, noga så fort du gjort något nytt moment på alstret, jag lovar, men kommer inte ihåg det i efterhand.

Vilken är din favoritfärg? Nästan alla rosa nyanser, speciellt cerise.

Vilken sorts garn föredrar du?
Osticksigt ullgarn, gärna merinoull, och som passar stickor 4-5. Helst i solida färger utan skiftningar och som ger tydlig maskdefinition.

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Det dummaste jag gjort i garnväg är att börja sticka på den dubbelstickad babyfilt som tar evigheter, inget konstigt och dumt i sig, men jag använde ett billigt, urdåligt akrylgarn som jag inte skulle vilja ha i närheten av någon baby. Ju längre jag stickade desto mer ångrade jag garnvalet. Jag har kommit halvvägs och den ligger i en låda, måste ta mig samman och slänga den och inte tänka på de säkert över 100 timmar jag lagt på den.

Vilket alster är du mest stolt över? Rosepop babyfilten älskar jag. Jag har gjort ett gäng babyfiltar men gett bort alla utom denna. Filten blev precis som jag föreställde mig när jag planerade den och färgerna gör mig så glad.

Annimia i sociala medier: InstagramFacebookBlogg

Mönster