Af.stickerier

Af.stickerier

Vem är Af.stickerier? Jag heter Alexandra och bor tillsammans med min man och två små kottar en bit utanför Stockholm. Jag arbetar som lärare och skulle inte kunna tänka mig ett bättre jobb… skulle vara att jobba i en garnaffär då.

Är du stickare, virkare eller kanske båda? Om båda, föredrar du någon teknik till viss typ av design? Jag både stickar och virkar även om det för tillfället är mest stickning.

Om du växlar till någon helt annan kreativ syssla, vad gör du då? Förr målade jag en del akryl men just nu finns det inte så mycket tid över förutom jobb och småbarnslivet och då prioriteras stickningen och virkningen.

Hur lärde du dig virka/sticka och när började du skapa egen design? Jag började först sticka för ca 10 år sedan inspirerad av min svärmor men gav rätt snart upp då jag tyckte det var så krångligt  att läsa stickmönster. Virkningen kom in något år senare när jag var gravid och ville virka en filt till min då blivande son. Det mesta lärde jag mig på YouTube som är en fantastisk hjälp. Mitt första egna mönster designade jag för ca 2 år sedan och det var en nätkasse. Nu är jag tillbaka vid stickningen och tycker helt plötsligt att det går att läsa mönster och kanske t.o.m går att skapa några egna mönster.

Vad är ditt bästa råd till någon som skulle vilja börja skapa egen design? Det är nog att bara våga försöka.

Hur blir en designidé till färdigt mönster och hur sätter man bäst samman fina färgkombinationer? Mitt designade har nog oftast börjat med ett garn som jag funderat på vad jag kan göra med. Jag älskar att klämma och känna på ett garn för att plötsligt få en idé om vad det skulle passa som. När jag fått en idé brukar jag grov-skissa lite och sedan börja testa mig fram. Ett tips är att skriva upp allt man gör för helt plötsligt har man kommit på något bra och då kan det vara svårt att komma ihåg exakt hur det gick till. Färgkombinationer kan vara riktigt svårt ibland men jag brukar utgå från mig själv och vad jag skulle vilja ha hemma. Min största inspiration är nog solnedgångar.

Vilken är din favoritfärg? Rosa och senapsgult, gärna ihop.

Vilken sorts garn föredrar? Jag älskar tjockare garner där arbetet växer fram snabbt.

Vilken är din största stick- eller virktabbe? Det enda jag kommer på är när jag skulle iväg på ett barnkalas och började virka en present samma dag. Presenten blev inte alls som jag tänkt mig, den blev rent ut sagt helt gräslig i mina ögon, men då jag inte hann annat så gav jag bort den ändå. Big mistake, var ingen rolig känsla att ge bort något jag näst intill skämdes över. Jag räddade dock upp situationen lite några dagar senare genom att virka en ny present som jag stolt kunde lämna ifrån mig. Efter det bestämde jag mig att aldrig ge bort något som jag inte känner mig nöjd med.

Vilket alster är du mest stolt över? Jag är stolt över alla mina alster, känns lite som ens bebisar man tycker om dem på olika sätt.

Af.stickerier i sociala medier – Instagram

Mönster